სატრაპეზო ბერძნული სიტყვა "ტრაპეზადან" იღებს ფუძეს და "წმინდა სუფრას" ნიშნავს. ძველად საქართველოში საუკეთესო ღვინოებს ტრაპეზის ცერემონიისათვის ინახავდნენ, რომელთაც უმაღლესი სასულიერო პირები და გამორჩეული სახელმწიფო მოღვაწეები ესწრებოდნენ. ამგვარი, განსაკუთრებული ღირსებით შემკული ღვინოები ცნობილი იყო, როგორც სატრაპეზო ღვინოები.
მეტის ნახვა
სატრაპეზოს რიგის ღვინოების დასამზადებლად კონდოლის ვენახის შერჩეულ ნაკვეთებში ყურძნის შეთვალების დასაწყისში ტარდება მწვანე რთველი და საჰექტრო მოსავლიანობა მცირდება 4-5 ტონამდე, იმისთვის, რომ გაიზარდოს ვაზზე დარჩენილი მტევნის ხარისხი და გემოვნური თვისებები. სექტემბერში ყურძენი ხელით იკრიფება მცირე ზომის ყუთებში და იწურება ტრადიციულ ქვევრში, 6 თვიანი მაცერაციისთვის. შემდგომ, ღვინო გადადის ფრანგულ მუხის კასრებში 12-24 თვის განმავლობაში დასავარგებლად.